Wat is een gevalideerd taxatierapport?

Heeft u te horen gekregen dat u een gevalideerd rapport nodig heeft, maar heeft u geen idee wat dit betekent? IJssel Taxateurs Zwolle legt je graag uit wat een gevalideerd taxatierapport is.

Betekenis gevalideerd rapport

Een gevalideerd taxatierapport is een rapport dat is ‘gevalideerd’ door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). U heeft zo’n gevalideerd taxatierapport nodig bij een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en meestal ook bij niet-NHG hypotheken. Dit rapport moet voldoen aan zeer veel eisen. Daarom is er een speciaal instituut (het NWWI) dat controleert of het rapport aan alle eisen voldoet en het rapport gaat valideren als dat het geval is. Alle geldverstrekkers accepteren een NWWI-taxatierapport. Wilt u een taxatierapport laten opstellen voor waardevaststelling in verband met een voorgenomen verkoop? Dan is een niet-gevalideerd rapport voldoende.

Wat is een NWWI-validatie?

Eigenlijk is een NWWI-validatie een soort achtergrondcheck van het taxatierapport dat de taxateur heeft opgesteld. Het instituut beoordeelt het rapport en kijkt of de taxateur goed te werk is gegaan. Ook stelt zij vast of het rapport voldoet aan de vastgestelde richtlijnen, of de onderbouwing van de waarde correct is en alle vereiste bijlagen aanwezig zijn. Zodra het taxatierapport is gevalideerd door het NWWI krijgt het een unieke code. Hierdoor kan een gevalideerd rapport niet meer aangepast worden zonder toestemming van het instituut.

Neem contact met ons op!

Wilt u meer weten over een gevalideerd taxatierapport door het NWWI? Neem contact met ons op en wij geven u graag meer informatie.